MCQs based on Important Judgments, 2020

Share Us

1. In which of the following cases, the Bombay HC allowed entry of women into the sanctum sanctorium inside the Haji Ali Dargah?

A. Indian Young Lawyers Association v. State of Kerala

B. Dr. Noorjehan Safia Niaz v. State of Maharashtra

C. Khursheed Ahmed Khan v. State of U.P.

D. Air India v. Nargesh Mirza

Correct Answer: B

2. In which case it was observed by Bombay HC that, “Ultimately, it is the fundamental right of a woman and the government’s fundamental duty to protect their (women) right”.

A. Visakha v. State of Rajasthan

B. Medha Kotwal Lele v. Union of India

C. Vidya Bal v. The State of Maharshtra

D. Sabu Mathew George v. Union of India

Correct Answer: C

3. In which of the following cases, the SC Urged the Centre and State and for distribution of monthly dry rations and cash transfers to the sex workers without insisting on proof of identity?

A. Budhadev Karmaskar v. State of West Bengal

B. Visakha v. State of Rajasthan

C. C.B. Muthamma v. Union of India

D. Parivartan Kendra v. Union of India

Correct Answer: A

4. In which of the following case law, the SC injuncted the channel ‘Sudarshan TV’ from further airing of the Programme called ‘Bindas Bol’

A. R.C. Cooper v. Union of India

B. Firoz Iqbal Khan v. Union of India & Ors.

C. Tata Oil Mills v. Union of India

D. H.L. Trehan v. Union of India

Correct Answer: A

5. In which case, the Supreme Court directed that the Central Government “shall, within a period of three months from the date of this judgment, formulate a scheme pursuant to the powers vested in it under Section 6 and 7” of The Acquisition of Certain Area at Ayodhya Act, 1993.

A. Sankarnarayanan Iyer v. Sri Poovananathaswami Temple, AIR 1949 Mad 721

B. MP Varghese v. Annamma Yacob and Others, (MFA No 47/2020)

C. Krishna Kumar Birla v. Rajendra Singh Lodha, (2008) 4 SCC 300

D. M. Siddiq (D) Thr Lrs v. Mahant Suresh Das and Others

Correct answer: D

6. The Supreme Court held that “Sub-classification between backward and more backward classes may be permissible to help more backward classes.” Identify the case law?

A. The State of Punjab & Ors. V. Davinder Singh & Ors.

B. Jarnail Singh & Ors. V. Lachmi Narayan Gupta & Ors.

C. E.V. Chinappa v. State of Andhra Pradesh

D. M. Nagraj & Ors. v. Union of India & Ors.

Correct Answer: A

7. In which case the Supreme Court held, “Article 16 (4) and 16 (4-A) do not confer fundamental right to claim reservations in promotions. The States are not bound to provide reservations in promotions. The State is not required to justify its decision on the basis of quantifiable data, showing that there is adequate representation of members of the Scheduled Castes and Schedules Tribes in State services.”

A. M.R. Balaji v. State of Mysore

B. Mukesh Kumar & Anr. Vs. State of Uttarakhand & Ors.

C. The State of Punjab & Ors. V. Davinder Singh & Ors.

D. Jarnail Singh & Ors. V. Lachmi Narayan Gupta & Ors.

Correct Answer: B

8. The SC held, PM CARES fund is a “public charitable trust” and “there is no occasion for the Comptroller and Auditor General (CAG) to audit a public charitable trust independent of budgetary support or government money.”

A. PUCL v. Union of India

B. MC Mehta v. Union of India

C. Center for Public Interest Litigation v. Union of India

D. RLEK v. State of Uttarakhand

Correct Answer: C

9. In which case, the SC granted Permanent Commission to female officers in armed forces by Supreme Court

A. The Secretary, Ministry of Defence v. Babita Puniya & Ors.

B. Union of India & Ors. v. Lt. Cdr. Annie Nagaraja and ors.,

C. Chebrolu Leela Prasad Rao & Ors. V. State Of A.P. & Ors

D. K.S. Puttaswamy v. Union of India

Correct Answer: A

10. A 100% reservation is discriminatory and impermissible. The opportunity of public employment is not the prerogative of few. A 100% reservation to the Scheduled Tribes has deprived Scheduled Castes and Other Backward Classes also of their due representation. Identify the case-

A. Indra Sawhney v. Union of India

B. Chebrolu Leela Prasad Rao & Ors. V. State Of A.P. & Ors

C. Chamapakam Dorairajan v. State of Madras

D. M.R. Balaji v. State of Mysore

Correct Answer: B

11. In which of the following case, the SC has conferred the status of coparcener on the daughter (irrespective of their marital status) born before or after the amendment of Hindu Succession Act, 2005, in the same manner as a son with the same rights and liabilities. Identify the case-

A. Seema v. Ashwani Kumar

B. Neelu Kohli v. Sameer Kohli

C. Vineeta Sharma v. Rakesh Sharma & Ors.

D. Lily Thomas v. Union of India

Correct Answer: C

12. Woman not lawfully married not to be treated as ‘wife’ and not entitled to maintenance u/s 125 Cr PC. Identify the case

A. Savitaben Somabhai Bhatiya Vs. State of Gujarat

B. Badshah Vs. Urmila Badshah Godse and Another

C. Danial Latifi v. Union of India

D. Chand Patel v. Bismillah Begum

Correct option: A

13. Second wife entitled to maintenance u/s 125 CrPC if the husband had concealed from her the subsistence of his first marriage. It is held in which case

A. Dr. Mrs. Vijaya Manohar Arbat vs. Kashirao Rajaram Sawai & another (AIR 1987 SC 1100)

B. Vijay Kumar Prasad Vs. State of Bihar, (2004) 5 SCC 196

C. Badshah Vs. Urmila Badshah Godse and Another

D. Chaturbhuj Vs. Sita Bai, AIR 2008 SC 530

Correct option: C

14. In which of the following case the Supreme Court directed all states and union territories to include acid attack victims in the disability list

A. Parivartan Kendra v. Union of India

B. Laxmi v. Union of India

C. Anuja Kapur v. Union India

D. Common cause v. Union of India

Correct Answer: A

15. Which of the following case law is not related to dispute as to election symbol?

A.  Kanhaiyalal Omar v. R K Trivedi (AIR 1986 SC 111)

B.  Sadiq Ali and Another v. Election Commission of India AIR 1972 SC 187

C. Save Life Foundation v. Union of India

D.  V. K. Sasikala v. The Election Commission of India

Correct Answer: C

16. In which of the following case, the SC held that the Exception 2 to Section 375 of the IPC to should now be meaningfully read as: “Sexual intercourse or sexual acts by a man with his own wife, the wife not being under eighteen years of age, is not rape.”

A. Lily Thomas v. Union of India

B. Independent Thought v. Union of India

C. Indian Young Lawyers Association v. State of Kerala D. Indra Sarma v. K.V. Sarma

Correct Answer: B

17. In which of the following case the SC has widened the interpretation of Right to freedom of Speech and Expression by including Right to access the internet?

A. Hukum Chand Shyam Lal v. Union of India

B. PUCL v. Union of India

C. Madhu Limaye v. Sub-Divisional Magistrate, Monghyr

D. Anuradha Bhasin v. Union of India

Correct Answer: D

18. The SC held “It shall be mandatory for political parties [at the Central and State election level] to upload on their website detailed information regarding individuals with pending criminal cases (including the nature of the offences, and relevant particulars such as whether charges have been framed, the concerned Court, the case number etc.) who have been selected as candidates, along with the reasons for such selection, as also as to why other individuals without criminal antecedents could not be selected as candidates.” Identify the case

A. Rambabu Singh Thakur v. Sunil Arora & Ors.

B. Public Interest Foundation & Ors. V. Union of India & Anr.

C. Union of India v. Association for Democratic Reforms

D. Lily Thomas v. Union of India

Correct Answer: A

19. In which case the SC held that the uniform examination of NEET for admissions in the graduate and postgraduate professional courses of medical as well as dental science is not in violation of the rights of the unaided/aided minority to administer institutions under Articles 19(1) (g) and 30 read with Articles 25, 26 and 29(1) of the Constitution

A. T.M.A Pai Foundation v. State of Karnataka

B. Christian Medical Vellore Association v. Union of India

C. P.A. Inamdar & Ors v. State of Maharashtra & Ors.

D. Indian Medical Association v. Union of India & Ors.

Correct Answer: B

20. In which case the SC held that members of subordinate judiciary can’t claim direct recruitment to the District judge post under quota meant for practicing advocates

A. Council of Architecture v. Mukesh Goyal

B. Prathvi Raj Chahuhan v. Union of India

C. Dheeraj Mor v. High Court of Delhi

D. Mukesh Kumar v. State of Uttarakhand

Correct Answer: C

21. In which of the following case the SC held that District forum cannot extend limitation period of 45 days for filing response U/S 13 of Consumer Protection Act, 1986?

A. New India Assurance v. Hilli Multipurpose Cold Storage Pvt. Ltd

B. Dr. Shah Faesal v. Union of India

C. Sushila Aggarwal v. State of NCT Delhi

D. Shayra Bano v. Union of India

Correct Answer: A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hi, How can I help you?